Operativsystemet Linux

Historian bakom Linux

Alla känner till att Windows skapades av den välkände Bill Gates, som efter detta även grundade Microsoft. Med Linux är det lite annorlunda – det är ett relativt obskyrt operativsystem, och kanske känner inte så många till skaparen bakom Linux. Operativsystemet påbörjades nämligen under ett helt annat namn. Detta var 1983, då en man vid namn Richard Stallman, lade grunden för GNU-projektet. Det enda målet var att skapa ett helt fritt och öppet operativsystem som skulle vara 100 procent kompatibelt med Unix, således ett demokratiskt operativsystem för alla.

Med tidens gång utvecklades massor av fristående program samtidigt som efter hand skulle smälta samman och bilda det som idag blivit Linux. Det skulle dröja till 1991 innan Linus Torvalds, som också är ett känt namn för användare av Linux, skapade en Unix-kärna för PC. Denna släpptes fri på nätet. Kärnan var dock inte en komplett och fullständig lösning, utan har under årens lopp utvecklats av massor av enskilda programmerare – fördelen av att ha ett system där alla kan bidra. Detta ledde sedermera till ett komplett open source operativsystem där alla kan vara med att utveckla, eller bör göra det, för operativsystemets fortsatta utveckling och funktionalitet. Idag har även företag tagit steget in denna utveckling och detta har lett till att Linux finns både i form av gratisversioner samt i en kommersiell form, likt Windows.

Är Linux ett stabilt operativsystem?

I och med att jag ständigt testar mängder med versioner av Linux och nästan alla de distributioner som kommer ut på marknaden, så känner jag att ja, kvalitén varierar mellan de olika iterationerna. När jag jämför det med Windows, så kommer jag naturligtvis till slutsatsen att Windows är ett stabilare och mera professionellt utvecklat operativsystem. Detta kommer för mig dock inte att vara ett problem, med anledning av att jag hela tiden finner mycket bra distributioner, som fungerar perfekt. I slutändan handlar det ju faktiskt om ett operativsystem som tagit över den stora marknaden rörande de servrar som driver de flesta webbhotell idag.

När du vill finna en stabil och pålitlig version och distribution av Linux så finns det flera självklara alternativ. Dessa innefattar bland annat Debian, Fedora och naturligtvis Ubuntu som ligger i toppen. Samtliga är lättdrivna operativsystem och riktigt billiga – till och med helt kostnadsfria. Ja, du hörde rätt. Alla dessa versioner av Linux är gratis. Egentligen är det helt fantastisk och unikt i datavärlden. För alla de företag som vill använda Linux, så kanske det inte lämpar sig att välja en gratis distribution, även om detta faktiskt görs och fungerar mycket bra för många. I det fallet kan då ett företag välja en Linuxversion som de betalar för, och kan därmed få den support de annars skulle sakna.

Finns det support även på gratisversioner av Linux?

När du är den som driver ett företag eller en privatperson som vill ha ett operativsystem som är gratis, så kommer detta många gånger medföra att du inte har tillgång till support som kan verka som skydd och stöd för just ditt OS. Linux har i egenskap av att vara ett gratis operativsystem dessvärre ingen professionell, dedikerad support. Men det som Linux däremot har i mängder är inofficiella supportforum och dylikt som är fylld till bredden av eldsjälar som mer än gärna hjälper till med tekniska problem och fallgropar. Det är den sanna fördelen med att ha ett demokratiskt och florerande operativsystem för alla.