Linux – Det bästa operativsystemet

När du gillar Linux över allt annat

Precis som det finns massor av datorer att välja på så kommer det också att finnas massor av olika operativsystem. En del av dessa kommer att vara mycket bra och professionella, medan andra kommer att vara lite råare och ofärdiga, i princip fortfarande på test- och utvecklingsstadiet. En del operativsystem blir också mycket populära och används av många, medan andra med tiden glöms bort. Det finns en enkel förklaring till det och den blir helt enkelt att de som försvann inte var något att hänga i julgranen. En slags darwinistisk utveckling av operativsystem mer eller mindre, om man får säga så. Det vi idag talar om är egentligen två olika operativsystem till PC-datorer. Här handlar det om valet mellan Linux eller Windows. För min del är det Linux som gäller för hela slanten.

För att övertyga dig som funderar på att adoptera Linux och använda dig av detta fantastiska system så tänkte jag att jag skulle gå in lite mer på djupet av varför i alla fall jag föredrar Linux framför Windows. Jag kommer inte bara säga att Linux är bäst för att det är gratis och open source. Den anledningen för att välja Linux som operativsystem är redan använd av så många, så lilla jag skulle då bara bli en kopia i mängden. Det är något som jag absolut inte vill och håller mig undan så mycket det går för. Jag kontrollerar mitt system in i minsta detalj. Det handlar om funktioner, säkerhet, möjligheterna att förbättra samt hur operativsystemet är uppbyggt. Ja, du har redan räknat ut det. Jag kan med god säkerhet och kunskap kalla mig för en relativt duktig programmerare.

Programmerare och systemanalytiker

Nu är det heller inte så att jag är enbart programmerare, vilket är något som intresserar mig på fritiden. I mitt dagliga arbete är jag även systemanalytiker, vilket då betyder att jag äger kunskaperna att pressa olika systems tålighet, kapacitet och säkerhet till bristningsgränsen. Detta är vad jag gör när en bedömning ska göras om en Linux-distribution som kommer ut är bättre än Windows. Nu kommer faktiskt svaret på detta många gånger vara givet, då det finns så stora begränsningar när det gäller Windows operativsystem att verkligen kunna påverka det på egen hand. Kanske kan du påverka det, men det du gör kommer inte att vara lagligt. Detta betyder ju då att ingen annan kan dra nytta av samt använda de kunskaper som du har.

Andra anledningar till att Linux är bättre

Nu kommer jag som vet var jag ska kolla att kunna hitta flera anledningar till varför Linux är bättre än Windows än de flesta andra användare. Dock finns det många saker som en vanlig användare utan speciella kunskaper kan se direkt, men kanske inte alls tänker på. För varje Linux-distribution som kommer ut, följer också ett programpaket. Detta gör att du som väljer en distribution efter det du ska göra, kan få allt installerat på en och samma gång. En annan mycket viktig del är att Linux generellt sett tar upp mindre yta på hårddisken, kan drivas utan massor av ramminne samt att detta operativsystem helt enkelt blir snabbare. Andra saker som ska påverka ett val av operativsystem finner du i andra artiklar i denna blogg.